İlçemiz

16.09.2019 859

TARİHİ YAPISI

Saraykent'in eskiden halk arasında bilinen adı Karamağa dır. İlçemiz belediye hudutları dahilinde bulunan Merkezin 7 km. kuzeyindeki Saray Mahallesinde Romalılardan kalma han ve hamam kalıntıları Saraykent'in eski bir yerleşim merkezi olduğunu göste

rmektedir.Akdağmadeni 1860 yılında ilçe olunca Karamağara  bu ilçeye bağlı bir bucak haline gelmiştir.Ilçe 1876 yılında 


Karamagaraya nakledilmiş ise de kısa bir zaman sonra ilçelik tekrar Akdağmadeni´ne devredilmiştir.

Karamagara´da bu ilçeye bağlı bucak olarak kalmıştır.
1941 yılında Karamagara´da büyük bir deprem olmuş ve çok sayıda insan bu depremde hayatini kaybetmiş, hemen hemen evlerin tamamı yerle bir olmuştur. Depremin yaraları zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ´NÜN bizzat gelerek ilgilenmesi ile sarılmıştır. Karamağara  Haziran 1972 yılına kadar bucak iken bu tarihte çıkan bir Kanunla Belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur.1970 yılında Karamagara´da büyük bir sel  felaketi olmuş 5 kişi sel sularına kapılarak hayatini kaybetmiştir.Bunun üzerine Is ve İsçi Bulma Kurumu tarafından felaketten zarar görenler yurtdışına isçi olarak gönderilmiş, halen ilçemizde 500 aile çeşitli Avrupa ülkelerinde isçi olarak çalışmakta ve ülkemize döviz kazandırmaktadır.halkin bir kısmı geçimini bununla temin etmekte büyük bir kısmı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.Karamagara´nin ismi 17/02/1975 tarih ve 79461 sayılı kanunla Saraykent olarak değiştirilmiştir.18 yıl Kasaba olarak kalmış 2 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir.

KÜLTÜREL YAPISI

        İlçe Merkezinde; 1 Lise ile iki tane ll.kademesi bulunan ilköğretim Okulu  olmak üzere 3 İlköğretim Okulu mevcuttur. İlçe genelinde, Dedefakılı, Ozan, Çiçekli Beldesi ile Karapınar, Altınsu, Kösallı ve İzibüyük Köyünde ll.kademesi de bulunan İlköğretim okulları olmak üzere toplam 22 İlköğretim Okulu vardır.  Toplam 3150 öğrenciden 293'ü Saraykent Lisesinde 772 öğrenci İlçe merkezinde bulunan İlköğretim Okullarında 2085 öğrenci ise bağlı belde ve köy ilköğretim okullarında eğitim görmektedir.

       Toplam 133 öğretmen den  74'ü sınıf öğretmeni 59'u ise branş öğretmenliği yapmaktadır. Bu Öğretmenlerden 16 branş öğretmeni Merkezde, 43 tanesi diğer ll.kademesi bulunan belde ve köy ilköğretim okullarında görev yapmaktadır.İlçemiz Lisesi kendi binasında ,16 derslik 14 Öğretmen ile 1 Müdür, 1 Memur, 3 hizmetli ile eğitim öğretimi sürdürmektedir.Ayrıca İlçemizde bir tane Özel talebe yurdu bir müdür ve üç personelle hizmet vermekte olup, talebe yurdunda 34 öğrenci bulunmaktadır.


COĞRAFİ YAPISI

İlçe merkezi Yozgat iline 70 km uzaklıkta olup E-23 Karayolu üzerine kurulmuştur.Doguda Akdağmadeni batıda Sorgun güneyde Sarıkaya  kuzeyde Kadışehri ilçeleri ile çevrilidir.Saraykent, Bozuk platosu içinde yer almaktadır.E-23 karayolu ilçenin içerisinden geçmekte olup bu yol Avrupa ile Asya ülkelerini birleştiren, ulaştırma açısından oldukça öneme haizdir.Çekerek ırmağının kollarından biri olan Sarayönü suyu ilçemizin içerisinden geçmektedir.

İLETİŞİM

Adres:
FATİH SULTAN MEHMET MAH. OKUL SK. SARAYKENT MERKEZ İLKÖĞRETİM OK BLOK NO 3 İÇ KAPI NO 1 SARAYKENT / YOZGAT


Telefon
(354) 368 6014


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın